Natur og dyreliv

Portrætter i naturen. Kan Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO bruges til andre formål?

Den nye serie F1.2 PRO-objektiver er specielt designet til portræt- og reportagefotografering. Specielt har M. Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO allerede skabt sig et navn inden for portrætfotografering med sin betragtningsvinkel og meget hurtige 1.2-blænde, men derudover dens specielt bløde bokeh. Alle fotografer roser den skarpe/slørede overgang og den bløde baggrund. Jeg tænkte, at denne optik også kunne være egnet til naturfotografering, især i foråret, når alt begynder at spire og blomstre. Jeg forestillede mig, at jeg ville bruge denne tid på året til at lege med optikken og eksperimentere i denne genre. En af mine fotografvenner, der bruger Nikon, sværger til Walimex Pro 135mm F2.0 til sådanne formål, fordi den også har en blød bokeh, hvilket giver billederne en meget speciel karakter.

Så vi tog ud et par gange for at sammenligne de forskellige billedeffekter, vi fik. Med MFT skal du huske på, at der er behov for en kortere brændvidde for den samme synsvinkel, og skarphedsdybdeeffekten er mindre. Man kan påstå, at M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO har en ækvivalent betragtningsvinkel som en 90 mm optik i lille format og dermed skarphedsdybde som en 45 mm optik. Dette fører til en forskel på ca. 2 f-stop, hvilket gør det meget lig Walimex.

Den cremede forgrund og baggrund er smuk, og ekstraktionen er tilstrækkelig til at fotografere planter i de fleste situationer. Den tætteste fokuseringsafstand på kun 0,5 m giver yderligere interessante muligheder. Det er også vigtigt at påpege, at med 33 % mindre afstand neutraliseres de 2 f-stops forskel i skarphedsdybde i forhold til 35 mm formatet. Og det er generelt en fordel med Olympus. Eksempelvis har Sigma 85mm F1.4 en tætteste fokuseringsafstand på 85 cm, mens den tidligere nævnte Walimex har 80 cm, hvilket er mere end forskellen på 33 %, som nævnt tidligere, og derfor er de sammenlignelige med hensyn til ekstraktion.

Læs mere

Naturligvis er det umuligt at opnå 1:1 identiske billeder, men det evigtgyldige argument om, at MFT ikke kan optage billeder med skarphedsdybde så kort som i 35 mm-formatet er simpelthen vildledende. Det kræver bare en lidt anden kreativ tilgang og de rigtige objektiver.

Med en vægt på 410 g og kompakt design er OM-D E-M1 Mark II-optikken let at håndtere, og det drejelige display betyder, at selv fotografer med mindre mobilitet ikke bliver udelukket fra at tage billeder tæt på jorden. Jeg elsker virkelig den frihed, dette giver dig.

Optikken opnår fremragende skarphed og viser praktisk talt ingen farvefejl, ligesom alle andre Olympus PRO-objektiver. Især med meget hurtige objektiver stødte jeg altid på langsgående chromatic aberrations. Dette var tilfældet for alle mærker, jeg plejede at arbejde med i et 35 mm format, også i PRO-segmentet. (Lilla-grøn sløring før og efter fokalplanet). Som det er velkendt, kan dette problem ikke løses ved hjælp af software.

Coatingen sikrer, at det er støv og vandtæt, hvilket gør det ideelt til brug under forskellige vejrforhold i marker, skove og enge. Du behøver ikke at bekymre dig om at lægge dette kamera ned i en dugdækket eng.

Du behøver ikke at bekymre dig om at lægge dette kamera ned i en dugdækket eng. Siden jeg har udført disse tests, oplever jeg altid at jeg tager den med i min rygsæk, når jeg rejser: det har været et godt værktøj i mange situationer, især til sarte billeder eller drømmende atmosfærer.

Forfatter & fotograf: Andreas Geh

Læs mere