Natur og dyreliv

Lys ved landskabsfotografering

Fotografering betyder, at "tegne med lys". Især ved landskabsfotografering giver den rette belysning, f.eks. varmt morgenlys, en aftenhimmel i røde og gyldne farver eller en stjernebeklædt nathimmel, motiverne en helt særlig afskygning.

Derfor er jeg altid på udkig efter spektakulær belysning, og hvis det er muligt, besøger jeg landskaber flere gange, så jeg kan fotografere dem på forskellige tidspunkter.

En grundlæggende regel er, at man ved at sørge for at have solen bag sig får perfekt belyste og tydelige landskaber med "scenebelysning". Men når solen skinner, så der kommer lys ind fra siden, giver det en helt speciel tredimensionel dybde, der er ideel til landskaber som f.eks. en række bjergtinder ude i horisonten. Det meste af tiden bruger jeg skyggen fra solen, som skinner direkte mod mig, så jeg opnår spektakulære solopgange og solnedgange og får afbilledet landskabet foran mig som en sort silhuet.

Mit yndlingstidspunkt at fotografere på er den gyldne time (umiddelbart efter solopgang/før solnedgang), og den blå time (før solopgang/efter solnedgang), for de giver en virkelig varm og næsten magisk belysning.

Når vi fotografer har planer om at bruge bestemt belysning, er vi nu om dage så heldige, at vi har en række særlige hjælpemidler at vælge mellem. Ud over navigationsapps, som jeg bruger til virtuelt at rejse rundt i områder og undersøge dem i detaljer, mens jeg sidder derhjemme, er der forskellige websteder og særlige fotograferingsapps, som jeg kan planlægge det hele med – selv simulering af hver eneste tænkelige belysningssituation for alle placeringer her på jorden på et vilkårligt tidspunkt. Det inkluderer oplysninger om solens, månens og Mælkevejens placering, og hvornår de er synlige.

Læs mere

På min sidste tur til Turkmenistan forberedte jeg mig omhyggeligt på forhånd, så jeg havde mulighed for at planlægge, hvilket motiv jeg ville fotografere og hvorfra – det betød, at jeg var under meget mindre tidspres og vidste, at jeg for en gangs skyld havde tid til at sove lidt! Det betød også, at jeg ikke løb nogen risiko for at gå glip af spektakulære billeder som f.eks. det smukke lys, lige når tusmørket bryder frem, den imponerende stjernebeklædte himmel uden forstyrrende lys fra månen, Mælkevejen over en lille landsby i ørkenen eller den gyldne solnedgang.

Til natbillederne var jeg langt mindre teknisk og brugte min egen kunstige lyskilde – en kraftig lommelygte! Med den kunne jeg oplyse helt kulsorte ørkenlandskaber efter behov midt om natten uden lyset fra månen.

Læs mere

Jeg anbefaler, at alle fotografer bruger et stort udvalg af forskellige værktøjer og muligheder, når de gør klar til en tur, så de kan bruge mange forskellige lyskilder og situationer til at "tegne" deres motiver så kreativt som muligt.

Forfatter & fotograf: Adrian Rohnfelder