Natur og dyreliv

Svalbard

Spitsbergen, den største ø i Svalbard-øhavet. Det er den største norske ø kun 1000 km fra Nordpolen. Af den grund startede mange polarekspeditioner der, og endte nogle gange også der. En nat, der varer fire måneder, polarklimaet og isbjørne, som vandrer rundt overalt, og hvis antal overstiger antallet af indbyggere, skræmmer mange væk.

Jeg forsikrer dig dog, at Spitsbergen er et sted, der skal og bør besøges.

Sikkerhed:

Når man kommer til Spitsbergen, skal man vide og huske en ting. Man skal ikke lade sig narre af den lethed, hvormed man kan komme dertil. De glimrende muligheder for flyforbindelser og de relativt lave priser på billetter betyder, at det er næsten lige så let at komme dertil som at tage til Madrid eller Paris. Derfor skal man huske, at når man forlader det behagelige og varme fly, kommer man ind på en polarø. Med sin skønhed, vildmark og farer. Uden for byen trues man af vejret, terrænproblemer, issprækker, sneskred, mangel på mennesker, der kan hjælpe, manglende mobildækning og vilde dyr.

Uden for byen skal man også bære skydevåben. Hvis man er i stand til at bruge det og har fået en våbenlicens, kan man leje et sammen med ammunition i en af turistforretningerne. Derfor, hvis man vil overleve og komme tilbage, må man, bortset fra en god portion fornuft, forsyne sig med det nødvendige udstyr og sikkerhedstiltag. Nedenfor præsenterer jeg, hvad jeg tog med mig til vinterturen, og hvad jeg synes er minimum.

• PLB - (Personal Locator Beacon) giver mulighed for at ringe til hjælp i en kritisk situation

• Satellittelefon - så vi kan kommunikere med nødtjenesterne

• Lyspistol - for at skræmme bjørne, hvis de kommer for tæt på

• Riffel - til selvforsvar.

• Kompas og kort

• GPS - helst med mulighed for at dele vores placering

• Bjergvinterudstyr - klatrejern, isøkse, lavineskovl, lavinedetektor, sonde osv.

Naturligvis er dette bare det vigtigste udstyr, der giver os sikkerhed, derudover er der tøj, campingudstyr og det meste af hvad vi tager med os i bjergene.

Læs mere

Fotoudstyr:

Som sædvanligt i tilfælde af sådanne ture beslutter jeg mig for at medbringe to kameraer. Først og fremmest vil jeg have duplikeret udstyr i tilfælde af fejl og nedbrud. Jeg tog E-M1X og E-M1 Mark II med mig, hvoraf det første var mit basiskamera.

Et sæt objektiver, der giver mulighed for brede landskabsbilleder og fotos af vilde dyr, såsom Svalbard-rensdyr, polarræve og måske endda bjørne. Selvom bjørnen er den ubestridte konge i dette land, er det den sidste ting, vi skal drømme om at møde, under en ensom tur.

Derudover et stativ, NISI grå- og halvfiltre, WD My Passport Wireless PRO SSD til kopiering af fotos direkte fra hukommelseskort. Jeg pakkede i to rygsække. Én Lowepro Whistler med fotoudstyr og en anden turistrygsæk med udstyr, der gør det muligt for mig at bevæge mig over vinterterrænet, overleve en tvungen camping eller bevæge mig rundt på gletsjeren. Derudover blev jeg altid ledsaget af en Mauser, der huskede tidspunkterne for Det tredje rige, fyldt med antibjørne ammunition, såvel som en lyspistol, der gjorde det muligt at skræmme dyrene væk fra en sikker afstand.

Læs mere

Mit vigtigste transportmiddel bestod af en snescooter, som jeg dækkede omkring 900 kilometer med. Dette gav mig også den komfort, der er forbundet med opladning af batterier, der, som vi ved, ikke arbejder specielt godt ved meget lave temperaturer. Jeg opladede kameraet direkte fra cigartænderstikket ved hjælp af en oplader, der fungerer i PD (Power Delivery)-standarden. Huset var forbundet til opladningsstikket i scooteren, og hver gang jeg ikke tog fotos, opladte jeg batterierne med det. Det er virkelig en meget behagelig løsning, som gjorde det muligt for mig at have fuldt opladede batterier, selvom temperaturen faldt til godt under nul, og jeg var meget langt væk fra den nærmeste by. På den måde kunne jeg have fuldt opladede batterier, og jeg havde ikke engang brug for ekstra batterier, uden det mindste problem.

Det nye Olympus-kamera er bestemt lavet til denne type arbejde. Selvom det er større end dets yngre brødre og ikke passer ind i lommekamerasegmentet som E-M10 eller E-M5, er det bestemt skabt til naturfotografering under vanskelige forhold. Tætninger, holdbarhed mod lave temperaturer, en stor strømforsyning, og vigtigst af alt er ergonomi samt evnen til at oplade den fra en powerbank eller et cigartænderstik, gør arbejdet med det nemt og behageligt. Hurtige serieskud op til 60 billeder i sekundet, eller min favorit Professionel billedfunktion, der giver dig mulighed for at gemme, hvad der skete, selv før du trykker på udløseren. Det lyder mærkeligt, men sådan er det. Jeg trykker udløseren halvvejs ned, og kameraet gemmer alt i bufferen, og når jeg trykker den helt ned gemmes billederne inden og efter udløseren blev trykket ned.

Forfatter og fotograf: Marcin Dobas

Læs mere