Natur og dyreliv

Første vinter med E-M1X – del 2

I min første del talte jeg om, hvorfor fotografering af vilde dyr ofte resulterer i en række fiaskoer med en smule, lejlighedsvis, succes, og jeg forklarede, hvorfor der bør bruges professionel billedfunktion til fuglefotografering. I denne del vil jeg forklare, hvordan det lykkedes mig at tage billeder af fugle med mit OM-D E-M1X.

Autofokus begrænset til 4 meter, enkelt linje med AF-punkter, professionel billedfunktion med kontinuerlig autofokus og en lukkerknap, der var trykket halvt ned. Hver eneste gang, jeg så en fugl på en gren på skærmen, mens den anden mejse fløj rundt i baggrunden, trykkede jeg lukkerknappen helt ned. Når man tænker på, hvor hurtigt mejserne bevægede sig, fik jeg de ønskede billeder ekstremt hurtigt. Alt sammen takket være kombinationen af flere E-M1X-funktioner.

En spættes tunge anses for at være noget helt unikt, fordi den er adskillige centimer lang. Derfor begyndte jeg at drømme om at fotografere spættens tunge. Efter flere timers gemmeleg kom den længe ventede model endelig flyvende. Jeg kunne genkende en hun, for de har grå hoveder, mens hannerne er mere rødlige. Da fuglen følte sig tilstrækkeligt sikker, begyndte den at observere omgivelserne omhyggeligt, camoufleret af sine naturlige farver. Efter et par vellykkede portrætbilleder besluttede jeg at sigte endnu højere og fotografere den tynde kant af spættens tunge med modhagerne, som bruges til at trække insekterne ud fra myretuens gange. Jeg turde ikke tro på, at autofokus ville være i stand til at skifte fra fuglens øje til spidsen af den udstrakte tunge på en brøkdel af et sekund.

Læs mere

Men jeg ventede på det helt rette øjeblik, indtil hunnen vendte hen mod mig, så jeg kunne se den mod den slørede baggrund. Jeg øgede følsomheden for AF til maksimum, så der straks kunne fokuseres på tungen. Til min store overraskelse viste autofokus i E-M1X sig at være ekstremt hurtig og nøjagtig, for det første og eneste forsøg var en succes. Jeg er ret overbevist om, at jeg aldrig ville have fået det billede, hvis jeg havde brugt en anden kameramodel eller et andet system.

På en brøkdel af et sekund ændrede motivet sig. Mellemflagspætten dukkede op og gjorde straks min model selskab. Fuglene dansede for en stund rundt om en træstamme fra et dødt træ. Jeg vendte straks kameraet på højkant. De analogt placerede funktionsknapper på E-M1X betød, at jeg kunne få fuldt udbytte af de få sekunder. Den idylliske situation blev desværre afbrudt af en høgs pludselige og uventede angreb, alle fugles dødbringende fjende. Hunnens camouflage virkede ikke denne gang. Måske blev den distraheret af mellemflagspætten. Efter i et par sekunder at have overværet, hvordan fuglen begyndte at flå sit bytte, en bid ad gangen, besluttede jeg at optage det, jeg så, med 120 bill/sek. Jeg tilbragte resten af dagen alene på mit udsigtspunkt, hvor jeg ventede på solnedgangen.

I flere milliarder år har naturen haft sin egen dagsorden, og vi mennesker er kun et lille hjul i et stort maskineri, som ikke skal blande os i de processer. Jeg har overværet ekstremt smukke motiver mange gange, men blandt dem finder jeg også motiver som disse, der får mig til at fælde en tåre. Husk, at vi ikke kan forvente moral eller etisk adfærd af dyrene. Verden bliver et bedre sted, når vi affinder os med vores skæbne og, sammen med dyrene, udviser en mere moralsk og etisk adfærd.

Forfatter og fotograf: Lukasz Bozycki

Læs mere