Social og livsstil

Så stor forskel kan en optik gøre

Selvom der findes objektiver, som er mere egnede til bestemte motiver, er det ofte et spørgsmål om personlige præferencer. For eksempel foretrækker nogle fotografer at bruge vidvinkel for at få mere af baggrunden med, selvom vidvinkelobjektiver normalt ikke anbefales til portrætter. Det er altid værd at prøve sig frem og eksperimentere og finde en stil og indstillinger, som man kan lide. Men som generel vejledning er her nogle forskellige motiver og de objektiver, man kan bruge til at fotografere dem, ledsaget af eksempler på billeder.

1. Portræt

Hvis du vil opnå perfekte portrætter, findes der som tidligere nævnt objektiver, hvis proportioner minder om menneskeøjet, og som er bedst til portrætter, f.eks. M.Zuiko Digital 25mm F1.8. Vidvinkelobjektiver har en tendens til at skabe forvrængning og kan ofte få f.eks. næser og pander til at se meget større ud. Der er flere objektiver i Olympus M.Zuiko-serien, som kan bruges til at tage flotte portrætter, og som med deres F1.8-blænde gør det muligt at lege med dybdeskarpheden og opnå imponerende slør og bokeh.

M.Zuiko Digital 25mm F1.8-optikken kan tage smukt afbalancerede portrætter med enestående slør og er også god ved dårlige lysforhold. M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 lens-optikken tager ikke alene gode portrætter med masser af slør takket være 1.8-blænde, men har også en overkommelig pris, så den er den perfekte første tilføjelse til dit kit, hvis du vil i gang med at eksperimentere med blænde og dybdeskarphed. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8-optikken har imponerende lille dybdeskarphed og kan også skabe utroligt skarpe portrætter af høj kvalitet. Den smallere synsvinkel betyder, at du skal stå længere væk end med M.Zuiko Digital 45mm, så den er ikke altid egnet til indendørs steder. Og som bevis på, at objektiver ofte er alsidige, kan M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5-optikken også lave virkelig flotte portrætbilleder og med baggrundssløring, selvom den markedsføres som makrooptik.

Læs mere

2. Landskaber

Vil du fange den fantastiske udsigt? Objektiver med bredere vinkel er som udgangspunkt bedst til landskabsbilleder, da det er muligt at få hele motivet med, og brug af en lidt smallere blænde (større blændeåbning) hjælper med at bevare hele motivet i fokus. Ved motiver med elementer i forgrunden kan du dog prøve at lege med blænden og skabe nogle interessante fokuspunkter og dybdeskarphed.

Både M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0- og M.Zuiko Digital 17mm F1.8-objektiver er gode til at fotografere landskaber, fordi de er vidvinkel og desuden fungerer godt ved dårlige lysforhold, hvis man vil fange et natmotiv eller solnedgangen.

Læs mere

3. Rejser og indretning

Hvis du har brug for at tage billeder på ferien og forevige den drøm af et hotelværelse, hvor du lige har tjekket ind, skal du have en optik, der på perfekt vis kan indfange hele værelset.

Både 17 mm F1.8- og 12 mm F2.0-optikkens større vinkel gør det muligt at få hele rummet eller restauranten med, og den er et godt valg til at have med sig i bybilledet til fotografering af historisk arkitektur. Med 17 mm 1.8-blænden kan du desuden tage nogle ret detaljerede billeder på rejsen med flot slør og dybdeskarphed. M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake Kit-optikken er dog også praktisk at have med på ferien, og du kan desuden tage virkelig flotte rejsebilleder med den.

Læs mere

4. Fotografering af street style eller mode

Hvis du har brug for at tage billeder af outfits eller mode, er der flere objektiver, som kan hjælpe dig med at blive en bedre fotograf. En af mulighederne er 45 mm F1.8-optikken eller 25 mm F1.8-objektiverne, som kan tage suveræne billeder i fuld højde med imponerende dybdeskarphed og slør.

En af bloggerfavoritterne er 17 mm F1.8-optikken, som også er god til modebilleder og gør det muligt at få mere af motivet med, samtidig med at der også skabes slørede baggrunde. Undgå for meget forvrængning ved at tage billedet fra en lidt lavere vinkel. Hvis der kræves seriøse mængder redaktionelt slør, kan du prøve 75 mm 1.8-optikken, som giver imponerende skarphed.

Læs mere

5. Detaljerede billeder eller produktbilleder

Hvis du elsker at forevige detaljer eller kan lide at arbejde med produktfotografering, er dette objektiverne til dig. Både 45 mm F1.8-optikken og 25 mm F1.8-optikken indfanger motiver med skarphed og meget tydeligt samtidig med, at der opnås en baggrund med blødt fokus.

Jeg synes, at brug af en lidt mindre blænde sikrer, at produktet og etiketten osv. er i fokus og fremstår skarpt. Hvis du ønsker detaljerede billeder på helt tæt hold, kan du prøve 30 mm F3.5-makrooptikken, som gør det muligt at komme så tæt på tingene, at du bliver forbløffet over, hvad du kan få med.

Læs mere

6. Naturbilleder

Vil du knipse løs på safari eller bare have et billede af din hund? Ideelt skal man have en zoomoptik for at komme helt tæt på motivet uden at forstyrre, men der er også et par andre objektiver, som kan indfange naturen i al dens glans. 14-42 mm kit-optikken er ikke et dårligt valg at have med sig.

Den kan zoome ind, så man kan komme helt tæt på, men også fotografere bredere til generelle naturbilleder. Eller hvad med 30 mm F3:5-makrooptikken, hvis det skal være helt tæt på. Det er en suveræn optik til at fange de mest utrolige detaljer, og med en arbejdsafstand på 14 mm er den virkelig sjov at eksperimentere med.

75 mm F1.8-optikken beviser endnu en gang, at objektiver kan bruges til mere, end de er beregnet til. Den kan fange utroligt mange detaljer, uden at det er nødvendigt at komme tæt på, takket være den ekstreme forstørrelse – og med imponerende slør

Læs mere

Nogle andre ting, som det er værd at bemærke

• Eksperimenter altid med blænde ved med brug af en optik med en anden brændvidde, da justering af din blænde kan påvirke dit billede enormt.

• Bemærk, at nogle objektiver, fx 17 mm F1.8 og 12 mm F2.0, har en manuel fokusering, der kan bruges til at opnå større kontrol over objektivfokus.
• Nogle M.Zuiko-objektiver leveres kun i den sorte husfarve, fx 30 mm F3.5.

Vi håber, at du har fået inspiration og lært, hvordan Olympus M.Zuiko-objektiver kan forbedre din fotografering.
Se hele sortimentet af kompatible Olympus-objektiver her .

Forfatter og fotograf: Debs Stubbington

Læs mere