Social og livsstil

Tag bedre billeder af dine børn

Næsten alle forældre elsker at tage billeder af deres børn, og har telefonen fuld af tusinder af fotos. Sandheden er dog, at størstedelen af disse billeder hurtigt går i glemmebogen. I denne artikel giver jeg tips til, hvordan man kan bruge et rigtigt kamera til at tage billeder, der er værd at gemme. Og hvilken årstid kunne være bedre at starte med end efteråret? Træernes blade og sollyset har en gylden farve, og der er fotomuligheder overalt.

Jeg fik mit første Olympus PEN-kamera for fem år siden, kort tid efter at min første søn blev født. Jeg har brugt Olympus-kameraer lige siden. Her er mine bedste tips.

Tag rigtige portrætter

Min absolutte yndlingsoptik til brug på ethvert Olympus-kamera er M.Zuiko Digital 45mm F1.8. Jeg kalder det min 'portræt-optik'. Den giver mig mulighed for at komme tæt på, når jeg tager portrætbilleder af mine børn, og giver mig også mulighed for at frembringe smukke billeder med slørede baggrunde, når billederne tages fra afstand.

Det første billede er et portræt taget med min 45 mm optik. Her er kun ansigtet på min søn Philip i fokus, mens forgrunden og baggrunden er sløret. Lyder det kompliceret? Jeg berørte blot hans ansigt på mit kameras berøringsskærm, resten klarede mit kamera. Så let som ingenting.

Nogle mobiltelefonkameraer kan indstilles til "portrættilstand", men lad dig ikke narre. Det er ikke den ægte vare. Teknologien forsøger med meget blandede resultater at efterligne det, som et portrætobjektiv gør. Dette ses nemt på billedets detaljer, som for eksempel træernes løv. Det ser bare ikke lige så godt ud..

Læs mere

Tag fotos ovenfra.

Babyer er ikke altid nemme at tage billeder af, især hvis der ikke er nogen til at hjælp med at holde dem! Jeg har løst problemet ved at tage billeder af mine babyer ovenfra. Jeg kalder det for sjov et "baby-flatlay".

Du kan give fantasien frit løb og pynte billedet med genstande, som placeres omkring babyen, men jeg kan godt lide at gøre mine fotos så naturlige som muligt. Jeg holde mig gerne til et farvetema for at give billedet en vis harmoni. På det næste foto har jeg kun brugt neutrale farver. Når jeg tager billeder ovenfra bruger jeg min M.Zuiko Digital 17mm F1.8.

17mm F1.8-optikken er også fantastisk til at fange smuk natur. Denne optik skal du altid have med, når du går på familieture, så du kan tage billeder af dine børn, som også viser deres omgivelser.

Læs mere

Indfang særlige øjeblikke, og gør dem tilgængelige med det samme

Det er vigtigt at bemærke, at du når som helst og hvor som helst kan overføre fotos til din smartphone ved hjælp af Olympus OI.Share-appen. Du skal blot trykke på dele-ikonet på kameraets berøringsskærm, åbne din app og vælge de billeder, som du vil overføre til din telefon.

Hvis du med delingsikonet vælger et billede, der allerede er på kameraet, spørger OI.Share om du vil importere disse billeder, når kameraet er tilsluttet din smartphone og OI.Share åbnes. Du behøver ikke at foretage yderligere valg på OI.Share. Selv hvis kameraet slukkes, overføres billederne automatisk til din telefon, så snart du slukker for kameraet, hvis du har aktiveret Bluetooth.

Læs mere

Tag fantastiske billeder i svagt lys

Det kan være udfordrende at tage billeder i november og december, når solen ikke skinner. Her er et billede, som jeg tog af mine sønner, til vores årlige familiejulekort.

Selv om producenterne siger, at de har løst problemet med smartphonekameraernes lysfølsomhed, ser de fotos, som smartphones tager i svag belysning, altid lidt 'forkerte' og kornede ud. Det skyldes, at billederne forbedres digitalt for at kompensere det svage lys. Det er en skam, fordi det begrænser mulighederne for at tage billeder med telefonen til situationer hvor forholdene og belysningen er helt rigtige.

Mine små tricks til hverdagsfotos

Jeg tager en masse fotos og har derfor lært nogle små 'tricks' der gør mine billeder lidt bedre. Her er nogle gode tips, der sikrer fantastiske fotos i efterårssæsonen:
Stå ikke i direkte sollys. Hvis man tager billeder i direkte sollys, fører det til sammenknebne øjne, stærke kontraster og skarpe skygger. Når solen skinner, foretrækker jeg at tage billeder i skyggen.
Baggrundsbelyste fotos kan være smukke. Om efteråret er lyset mere diffust og gyldent i forhold til højsommeren. Det betyder, at du kan slippe af sted med at tage billeder, der belyses bagfra. Olympus PEN fungerer godt under disse forhold, som kameratelefoner ikke kan klare.
Vent på den perfekte belysning. Har du nogensinde taget billeder på en dag, som har både regn og solskin? Verden skinner smukt, når regnen stopper, og solen bryder gennem skyerne. Perfekt til billeder. Et andet godt tidspunkt er den 'gyldne time', når solen hænger lavt i horisonten.
Stå ved et vindue, når du tager billeder indendørs. Alle ser bedre ud med en smule 'vinduesbelysning'.
Børn ser bedre ud, når de ikke ved, at de skal fotograferes. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8-optikken giver dig mulighed for at stå langt væk fra børnene, så de ikke opdager dig. Naturlige billeder er altid mindre anstrengende at tage end opstillede fotos. Børn kan godt lide at lave sjove grimasser og har ingen tålmodighed, når de bliver bedt om at stille sig an til et billede. Få dem blot til at grine, og tag billederne, uden at de lægger mærke til det.

Forfatter og fotograf: Ingrid Holm

Læs mere