Video

På motorcykel gennem Europa: en videografs perspektiv

Stands, find kameraet frem, fang situationen, og så videre igen! Det er mit/vores nye dagsprogram.

Del 1: Planlægning af turen og pakning af bagage

Som freelance videograf og bevægelsesdesigner startede jeg turen i maj 2019 med min partner Lars på rejsen på et år for at opdage de mange lande i Europa. Vi ønskede at opleve den mængde af miljøer og forskellige kulturer, som tit findes geografisk tæt på hinanden – og for at afprøve, om det faktisk er muligt at arbejde alle steder fra i den digitale tidsalder. Det var også vores formål at genoplade vores kreative batterier og komme hjem med ny energi og inspiration. At opsøge nye perspektiver, lugte, farver, smage og eventyr – vi ville gerne udvide vores syn på tilværelsen.

Vi valgte motorcykler til transporten. Det ville give os mulighed for at køre væk fra den slagne vej og udforske en anden side af Europa.

Det er vores plan ikke at have nogen plan!

Efter at vi tidligere i alle detaljer har planlagt rejser fik vi øjnene op for, at tingene ikke altid sker som forventet. Denne gang besluttede vi os for at være spontane! Vi ville give os selv frihed til at afgøre den næste destination afhængigt af vores humør eller muligheder for arbejde.

Læs mere

Rejse med motocrosscykel giver mange fordele og en masse frihed, men det betyder også, at du kun kan medbringe en lille mængde bagage. Så vi skulle udvælge vores grej meget omhyggeligt og kun medbringe udstyr, som vi havde fuld tillid til. Efter mange års brug af Olympus-produkter var vi godt klar over deres fordele, og vi var sikre på, at de ville være de perfekte rejsekammerater på vores rejse.

Som videograf i Tyskland har jeg ofte benyttet Sony-udstyr, med deres full-frame sensor, men til denne tur havde jeg brug for mere end blot en stor sensor. Jeg var ikke helt klar over, hvad jeg kunne forvente, men jeg var sikker på både regn, sand, støv, bump og slag ville spille en rolle. Det betød, at jeg havde behov for udstyr, som jeg kunne stole på ville modstå ekstreme forhold, som f.eks. Olympus OM-D'er Så jeg lod mit Sony-udstyr blive hjemme og pakkede en samling, der kun bestod af Olympus-udstyr, til turen. Det var ikke kun produktets holdbarhed og pålidelighed, som var meget vigtigt på en tur af denne art, men størrelsen var også en væsentlig faktor.

Det var bare os, vores motorcykler og vejen i et år. Med masser af nødvendige ting, der skulle tages med på vores tur, såsom telt, soveunderlag, soveposer, sommertøj, vintertøj, førstehjælpskasse, bærbare computere, mad mv., ville størrelsen spille en meget vigtig rolle. På et væsentligt område har Olympus M.Zuiko Pro-objektiver en stor fordel: de er små, robuste og har en fantastisk lysstyrke. Tre gode grunde til at tage dem med på vores eventyr! Jeg havde det også fint med at lade min gimbal blive hjemme, idet den fremragende billedstabilisering i OM-D-systemet klarer arbejdet lige så godt.

Vi ønskede at dokumentere vores rejse på film, så det var vigtigt, at videooptagelserne havde den perfekte lyd for at supplere historierne bag billederne. Fordi Olympus LS-P4 er til al slags brug, med pistolmikrofon og lydoptager i et, sparede vi en masse plads og var helt fortrøstningsfulde. Ved at installere og forbinde LS-P4 til vores kamera meget hurtigt kunne vi tilføre professionel lyd direkte i videoklippene. Hvis vi har behov for at tage noter, kan vi også optage direkte på udstyret uden brug af ekstra mikrofon, og til interviews kan den smarte lydoptager på toppen af mikrofonen, der kan klipses på, let være i en lomme. Så igen sparede vi en masse plads og vægt!

Da listen med udstyr var i orden, kunne vi endelig begive os ud på vores eventyr – hvor vi først begav os mod Sydeuropa. Efter næsten tre måneder "undervejs" ved jeg nu, at det absolut var den rigtige beslutning at begive os ud på denne rejse. At se og opleve noget nyt hver dag giver dig ikke tid til at savne dit hjem eller hverdagen. Vi er meget spændte på at se, hvilke eventyrer fremtiden bringer!

Forfatter, fotograf og videograf: Carolin Nina Jasiak

Læs mere