Video

De perfekte optikker til film og rejser

Jeg udskiftede mit kameraudstyr fra Sony til Olympus for et stykke tid siden, med tanke på min lange motorcykeltur gennem Europa. Dette betyder naturligvis, at jeg ikke kun skal skifte kameraer, men også optikker.

Valg af optik er ikke kun et spørgsmål om specifikationer, men snarere om det look man ønsker, og den effekt det har på dem der bagefter betragter billederne. Hver optik giver forskellige muligheder for billedkomposition, såsom den mulige styrke af dybdeskarpheden eller billedets atmosfære. Disse faktorer kan bruges som stilistiske virkemidler til at påvirke publikums følelser.

Lad os se på de brændvidder og optikker, jeg foretrækker at bruge til mine videoprojekter.

25-40 mm portræt:

De fleste af de optikker, jeg bruger, har en blænde på F2.8, så det er let at skabe en dejlig bokeh (baggrundsløring) med dem. Når det kommer til portrættets brændviddeområde, er det, jeg værdsætter mest, muligheden for at skabe en blød bokeh, på trods af den lille afstand mellem kameraet og modellen såvel som mellem modellen og baggrunden, mens man stadig kan opnå et meget detaljerigdom. For at dække dette område bruger jeg M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, fordi dette objektiv giver mig mulighed for fleksibelt at skifte mellem landskabs- og portrætbilleder. Denne optik er faktisk min favorit, og jeg bruger den ret ofte.

7-25 mm vidvinkel:

Takket være den store dybdeskarphed giver denne brændvidde en god oversigt over hele landskabet. Næsten hvert eneste område på billedet er skarpt med rige billeddetaljer, så det viser næsten det samme som øjet ser, og giver en informativ effekt. Jeg kan dække området 12-25 mm godt med M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, hvilket som tidligere nævnt gør denne optik til en af mine favoritter. Hvis scenen er lidt mere ekstrem, kan jeg godt lide at bruge M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Med dette objektiv kan jeg indfange meget mere af det omkringliggende område, og jeg synes især godt om at lege med symmetrien i arkitektoniske elementer.

Nærbilleder:

Når det handler om video, er nærbilleder altid en dejlig kontrast til de mere informative vidvinkeloptagelser, og de giver publikum en chance for at opleve de finere detaljer. I disse sekvenser får man et mindre billedindhold på grund af den begrænsede fokusdybde, men de er meget intense. Til nærbilleder bruger jeg ofte M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, som gør at jeg kan træde et par skridt væk fra motivet for derefter at komme tæt på det igen rent visuelt med den maksimale brændvidde på 150 mm. Dette skaber en ekstrem uskarphed i baggrunden, så publikums opmærksom rettes mod den viste detalje.

Læs mere

150 og 300 mm telefoto:

Jeg bruger sjældent teleobjektiver i mit daglige arbejde, da jeg normalt kan komme tæt nok på mine motiver uden lange brændvidder. Hvis det bliver nødvendigt, er jeg godt udstyret med M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, takket være det store zoomområde, og kan fleksibelt bestemme hvor tæt på eller langt fra motivet jeg ønsker at være. Når du filmer i naturen, er et teleobjektiv som M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO afgørende for at kunne lave optagelser af dyr uden at skræmme dem væk.

Den målrettede brug af forskellige billedindstillinger (nærbillede, mellemnær, tele osv.) gør sammen med skiftet mellem forskelligt billedindhold videoerne meget spændende. Skiftet mellem nær og fjern, skarpt og sløret giver betragterens øjne et øjeblik til at slappe af mellem klippene. Dette er vigtigt for at fastholde seerens opmærksom.

Læs mere

Lad os gå videre til mine oplevelser med optikkerne.

Under min rejse såvel som i mit daglige arbejde viste skiftet til Olympus zoomobjektiver sig at være en god beslutning med mange fordele. Med kun 3-4 optikker i min taske kan jeg dække hele det brændviddeområde, som tidligere krævede 7-8 tunge optikker. Takket være zoomen behøver jeg ikke længere konstant at skifte til en anden optik med en bestemt brændvidde eller ændre min position for at opnå den korrekte billeddetaljering. Denne tidsbesparelse giver mig en utrolig fleksibilitet samt mulighed for hurtigt at indfange øjeblikke uden at gå glip af noget.

En anden fordel ved Olympus-optikkerne er fokusringen (den ville jeg aldrig kunne undvære).

Den giver mig mulighed for hurtigt og intuitivt at skifte mellem manuelt og automatisk fokus direkte på optikken, samtidig med at jeg bruger kameraet. Jeg kan således spontant beslutte, hvordan fokus skal tegnes, uden at skulle finde en knap på objektivet eller kameraet, hvilket potentielt kunne få mig til at sløre billedet.

Læs mere

Takket være optikkernes robusthed har jeg også mere fleksibilitet, når jeg planlægger udendørs optagelser. Selv på meget tågede eller regnfulde dage behøver jeg ikke bekymre mig om fugten, og jeg kan være sikker på, at optikkerne altid er klar til brug, så jeg kan koncentrere mig fuldt ud om at indfange de spændende motiver ordentligt.

Jeg vil helt sikkert anskaffe nogle flere optikker til mine videooptagelser i fremtiden. Det bedste er, at billedstabiliseringen er placeret i kamerahuset, så uanset hvilken optik jeg bruger, kan jeg nemt filme, mens jeg holder kameraet i hånden og endda panorere optagelserne uden brug af ekstraudstyr til stabilisering. Jeg har allerede et godt øje til par nye optikker, og jeg ser frem til at prøve dem.

Forfatter, fotograf og videograf: Carolin Nina Jasiak

Læs mere