Video

Bryllupsvideoer: fokus på lyden

Vi har filmet dokumentarer i seksten år. I ti af disse år har vi lagt stor vægt på lyden. Film uden lyd kan være interessante, men når du hører folk tale, vinden der blæser, tøj der blafrer eller måger der skriger, bliver det meget mere spændende.

Mange spørger os: "Hvordan optager I lyden? Den er så klar og detaljeret."
"Vi bruger forskellige indspilningskilder," svarer vi. Vi har en bærbar trådløs mikrofon, en shotgun-interviewmikrofon og en mobiloptager. Lad mig fortælle lidt mere om den sidstnævnte.

For to år siden holdt vi i vores hænder en lille (mindre end en smartphone!) Olympus LS-P4-optager. Jeg var helt ærligt lidt skeptisk i starten. Størrelsen var ikke særligt tillidsvækkende, men efter at have brugt den et par gange, endte jeg med altid at tage den i lommen, når jeg skulle ud og optage.
Dens lille størrelse betyder, at man kan efterlade optageren hvor som helst (vores erfaring med at filme bryllupper):
- ved alteret for at optage vielsesløftet
- på brudens makeup-bord om morgenen, når de lægger hendes make-up (bruden diskuterer selvfølgelig de mest interessante ting med stylisten)
- i brudgommens lomme

Vi er især godt tilfredse med den integrerede brug af OM-D E-M1 Mark II-kameraet sammen med optageren såsom en shotgun-mikrofon. Du kan optage lyd og sikkerhedskopiere den eller tilslutte den direkte til kameraet. I dårligt vejr hjælper en vindhætte (vi kalder det en død kat!)
Når vi taler om vejret, så oplever vi som bryllupsvideografer alle mulige forskellige forhold under filmoptagelserne - det er en af de omstændigheder, som man ikke kan planlægge. – og de konstant skiftende lysforhold. Det er intet problem for E-M1 Mark II med den såkaldte log-optagelse. Vi risikerer dermed ikke, at detaljer bliver under- eller overbelyst, og kan fange de store spontane scener, der altid dukker op ved bryllupsceremonier. Vi benytter også OM-D-systemet på grund af den kompakte størrelse, der svarer til den begrænsede vægt. Vi optager mange timer hver dag, og når dagen, eller rettere sagt natten, er slut (vi russere elsker at feste!), er vi altid glade for, at vi ikke behøver at slæbe rundt på stort og tungt udstyr.

Læs mere

Vi fremstiller ofte kærlighedshistorier - korte film med et manus, der er baseret på de nygiftes virkelige oplevelser. Der er næsten altid dialog i disse film. Da det er næsten umuligt at indspille linjerne rent under liveoptagelsen, dubber vi indtalingen senere. Det bedste ville være at gøre dette i et lydstudie, men budget og tid er som regel begrænset, så vi går ofte ind i et omklædningsrum, hvor vi finder den bedste akustik, placerer LS-P4 på et stativ, og optager hovedpersonernes stemmer! Ingen kan høre, at det ikke blev optaget i et studie.

Ved et nyligt bryllup i Georgien kom et stort nationalt kor uventet (for os) ud for at synge ved ceremonien! Vi kunne ikke hele tiden stå på samme sted og optage koret. Vi var nødt til at filme det fra forskellige vinkler, men sangerne skulle også kunne høres tydeligt på filmen, så den store shotgun-mikrofon ville ikke være tilstrækkelig i dette tilfælde. Jeg tog min LS-P4 op af lommen, lagde den på græsset lige foran koret og voilà.

Når man filmer bryllupper, hvilket kræver hastighed, mobilitet, æstetik (det skal bemærkes, at optageren også er meget stilfuld), og lyd i høj kvalitet, er OM-D-kameraet sammen med LS-P4 det perfekte valg! Jeg synes virkelig godt om muligheden for at bevæge sig frit, at jeg kan koncentrere mig helt om at fange de specielle øjeblikke, talerne, den følelsesmæssige atmosfære, de glade stemmer fra venner og familie, i sikker forvisning om at jeg kan stole på mit udstyr.

Forfatter, fotograf & videograf: Roman Khlustov

Læs mere